Nyheter

Sociala kompassen 2024 – hur ser det socioekonomiska landskapet ut nu?

2024 10 16

Sociala kompassen 2024 – hur ser det socioekonomiska landskapet ut nu?

Ny statistik tillgänglig betyder en ny social kompass. Varje år lanserar Statisticon en social kompass över Sveriges kommuner för att beskriva socioekonomiska och demografiska förutsättningar i vårt avlånga land.

Innan årets kompass presenteras kommer först en beskrivning av vad sociala kompassen är och hur den tas fram. Har du redan koll, scrolla ner till rubriken Årets kompass!

Vad är sociala kompassen?

Sociala kompassen är en samlad analys av ett flertal socioekonomiska egenskaper. Syftet är att ge politiker, tjänstepersoner och andra aktörer som är engagerade i samhällsutvecklingen ett nytt sätt att se och förstå statistik om kommunens invånare. I stället för att titta på en variabel åt gången ges en visuell helhetsbild, vilket gör nuläge, skillnader och likheter mellan kommuner synliga och tydliga.

Sociala kompassen fungerar också som kommunikationsplattform och underlättar möjligheten att nå samsyn kring behov och planering av utvecklingsinsatser. Exempelvis för arbete med social hållbarhet, integration och trygghetsfrågor.

Utöver att årligen sätta fokus på Sveriges kommuner och hur dessa förhåller sig till varandra i en nationell kompass gör vi också, på uppdrag av kommuner, regioner och finansiella samordningsförbund, kompasser på delområdesnivå som våra beställare sedan använder som ett verktyg i sitt utvecklingsarbete.  

Så här fungerar det

Med hjälp av AI placeras kommuner ut i den sociala kompassen utifrån hur de socioekonomiska egenskaperna samvarierar. Den sociala kompassen kan liknas vid ett magnetfält med tio magneter som vardera representerar en egenskap. Förenklat uttryckt gäller att ju närmare en kommun befinner sig en magnet, desto mer av den egenskapen kännetecknar kommunens befolkning.

Årets kompass!

Utforska kompassen på https://studios.statisticon.se/socialakompassen

 

 

Kompassens fem socioekonomiska grupper

Kommunerna i den sociala kompassen delas in i fem grupper utifrån en sammantagen socioekonomisk likhet. Grupperna har fått färgerna lila, grön, orange, blå och gul.

I den lila gruppen ”Sveriges gräddhylla” finns 36 kommuner som tillsammans utgör 13 procent av landets hela befolkning. Här har invånarna en hög högutbildningsnivå, ett arbete med hög inkomst och låga ohälsotal. I gruppen finns många barnfamiljer. Exempel på kommuner vi hittar här är Lerum, Lidingö, Värmdö, Vaxholm och Mölndal. Flertalet ligger på pendlingsavstånd till någon av våra tre storstäder Stockholm, Malmö eller Göteborg.

I den orange gruppen ”mångfaldens Sverige” finns 47 kommuner med 53 procent av landets befolkning. Här finns människor med olika ursprung och bakgrund, arbete och arbetslöshet, industri och akademi. Fina områden och utanförskapsområden. Orange kommuner är ofta expansiva.

I gruppen råder en hög utbildningsnivå, höga inkomster och låga ohälsotal. Det finns också många barnfamiljer och en förhållandevis hög andel av befolkningen är född utanför EU/EFTA-området. Gruppen består av många större kommunerna, inklusive de tre storstäderna, med en betydande socioekonomisk variation inom respektive kommun.

I den gröna gruppen ”flitiga Sverige” påträffas 70 kommuner med 17 procent av landets befolkning. Kommuner som Mjölby, Tjörn, Ystad, Örnsköldsvik och Öckerö finns här, liksom en väsentlig del av landets arbetstillfällen inom tillverkningsindustri och många flitiga företagare. Inkomsterna är på medelnivå, andelen förvärvsarbetande är hög och andelen invånare med ekonomiskt bistånd är låg, medan ohälsotalet är något högre. En väsentlig skillnad jämfört med föregående grupp är att vi i dessa kommuner hittar en något mer åldrad befolkningsstruktur med färre barnfamiljer.

I den blå gruppen ”bruksorternas Sverige” återfinns 9 procent av landets befolkning, i totalt 66 kommuner. Befolkningen i dessa kommuner har en lägre utbildningsnivå, en högre arbetslöshet och en lägre inkomstnivå. Här är ohälsotalet högt, liksom nivåerna av ekonomiskt bistånd. Exempel på kommuner är Katrineholm, Nybro, Fagersta, och Sandviken. Jämfört med många kommuner i den orange gruppen, befinner sig många blå kommuner i mindre omfattande arbetsmarknadsregioner.

Den gula gruppen ”Sverige en bit bort” består av 48 kommuner som tillsammans har 8 procent av landets befolkning. Kännetecknande för dessa kommuner är framför allt en åldrad befolkningsstruktur, låga inkomst- och utbildningsnivåer samt höga ohälsotal. Simrishamn, Vilhelmina, Tidaholm, Orsa och Västervik är några exempel – det vill säga kommuner som vi återigen hittar lite varstans på den vanliga geografiska kartan. Flertalet av kommunerna i denna grupp befinner sig utanför större arbetsmarknadsregioner. 

Socioekonomisk strukturförändring under året

Årets analys resulterar i relativt stora förändringar med avseende på fördelningen av kommuner i de socioekonomiska grupperna. Lila och orange grupp är i stort sett oförändrade, medan vi kan se större förändringar i sammansättningen av kommuner i den gröna, blå och gula gruppen.

Den blå gruppen har fått sällskap av ytterligare ett tjugotal kommuner, av vilka många tidigare hittades i den gula gruppen. Det är kommuner som har relativt stora socioekonomiska utmaningar, som nu har mer gemensamt med övriga blå kommuner som ingår i denna grupp i stället.

Ett antal tidigare blå kommuner, som i relation till övriga får anses gynnade, har släppts i väg till orange och grön grupp.

Ett stort antal kommuner som förra året var gröna är nu i stället gula. Den tidigare gröna gruppen delades i årets kompass. Tidigare präglades den gröna gruppen av turistkommuner, men dessa återfinns nu nästan uteslutande i den gula gruppen, där också andelen äldre är hög. Den gröna gruppen består nu i sin tur snarast av kommuner där förvärvsintensiteten är hög med industriverksamhet och företagande.

Nyfiken på mer?

Besök gärna https://studios.statisticon.se/socialakompassen för en interaktiv version av den sociala kompassen. Du är också varmt välkommen att kontakta oss för mer information. Enklast nås vi på e-post socialakompassen@statisticon.se.

 

Sociala kompassen är framtagen 2024 då data för 2022 har blivit tillgängligt.